Στους δρόμους η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Στην πλατεία Ελευθερίας οι φοιτητές του Ηρακλείου (Βίντεο & φωτο)

Διώξεις σε 23 συλληφθέντες του χτεσινού συλλαλητηρίου – Κύμα συμπαράστασης έξω από την Ευελπίδων

Στον δρόμο κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φοιτητές και εκπαιδευτικοί, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η πορεία της Αθήνας ξεκίνησε, λίγο μετά τις 17:00, με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Λίγο πριν τις 18:00 η πορεία έφτασε στη Βουλή όπου ο κύριος όγκος παρέμεινε εκεί για δύο περίπου ώρες. Λίγο πριν τις 20:00 οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν να αποχωρούν προς το σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.

avgi.gr
Πορεία φοιτητές Βουλή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

avgi.gr
avgi.gr

Δυναμική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο

Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν δεκάδες φοιτητές για να πουν το δικό τους «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμεώς.

Δείτε τις φωτογραφίες του Στέφανου Ραπάνη για το Imageonline από το σημείο:

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Προσυγκέντρωση έλαβε χώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ λίγο πριν τις 18:00 ξεκίνησε η πορεία.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, η ανταπόκριση στο κάλεσμα για κινητοποίηση είναι μαζική, καθώς εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν στη διαδήλωση.

thessaloniki kinitopoiisi 2

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Ένταση και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν μετά τη λήξη της πορείας του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.  

Συγκεκριμένα τα επεισόδια σύμφωνα με τον Alpha ξέσπασαν στην Εγνατία οδό ανάμεσα σε ομάδα νεαρών και αστυνομικές δυνάμεις.  

Ομάδα ατόμων ξέκοψε από την πορεία που βρισκόταν σε εξέλιξη και κινήθηκε προς την Καμάρα όπου ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα και να πετούν πέτρες και μπουκάλια στις αστυνομικές δυνάμεις.

  Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επικαλείται το Thestival.gr η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές

Χημικά στη χθεσινή συγκέντρωση

Υπενθυμίζεται ότι στο χθες οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τη μαζική συγκέντρωση των φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ξύλο, χημικά, κρότου λάμψης και 24 συλλήψεις με μοναδικό στόχο την καταστολή των φοιτητικών αγώνων.

avgi.gr
avgi.gr

Συγκέντρωση στην Ευελπίδων για τους συλληφθέντες

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου μεταφέρθηκαν το μεσημέρι οι 24, τελικά συλληφθέντες – από τις 52 προσαγωγές που έκανε συνολικά η αστυνομία με εξαιρετικά βίαιο τρόπο μετά το φοιτητικό συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες από την αστυνομία μετά το χθεσινό μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – σημειώνουμε ότι και το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ, ενώ το επόμενο ραντεβού της φοιτητικής κοινότητας είναι σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Η στιγμή της άφιξης των 23 συλληφθέντων. Τα ΜΑΤ χώρισαν τη συγκέντρωση στα δύο, απωθώντας τους μισούς από τους συγκεντρωμένους φοιτητές στο απέναντι πεζοδρόμιο. Κοντά βρίσκεται και μια αύρα της ΕΛΑΣ.

Ο Σωτήρης Αλεξίου, που βρέθηκε στην Ευελπίδων, σημείωσε το πρωί:

«Βρισκόμαστε στα δικαστήρια, δίπλα στους συλληφθέντες της χθεσινής βίαιης και αναίτιας επίθεσης της τρομοκρατικής ομάδας ΔΡΑΣΗ και των ΜΑΤ.

Χημικά, ξύλο και συλλήψεις στο σωρό επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε όσους/ες αντιστέκονται. Δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Ο αντιδημοκρατικός και αυταρχικός νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά! Η αλληλεγγύη δεν μπαίνει σε καραντίνα!»

Περισσότερες φωτογραφίες:

Η συγκέντρωση έληξε αργά το μεσημέρι, υπό βροχή, και αφού προηγουμένως τα ΜΑΤ ανάγκασαν τους συγκεντρωμένους να διασπαστούν σε δύο κομμάτια, εκατέρωθεν του δρόμου, όταν έφτασε η κλούβα που μετέφερε τους 24 συλληφθέντες. Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, με μία αύρα, διμοιρίες των ΜΑΤ και, βεβαίως, της ομάδας ΔΕΛΤΑ – η οποία πρωταγωνίστησε στις χθεσινές βίαιες προσαγωγές στους πλαϊνούς δρόμους της Πανεπιστημίου.

Η ανάρτηση του Σωτ. Αλεξίου:

Διώξεις σε 23 συλληφθέντες του χτεσινού συλλαλητηρίου – Κύμα συμπαράστασης έξω από την Ευελπίδων

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν σε βάρους 23 από τους συλληφθέντες. Κακούργημα αντιμετωπίζει ένας ακόμη. Τα πλημμελήματα εναντίον των 23 αφορούν αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθερη αφότου ορίστηκε δικάσιμος, όμως ένας εξ αυτών δεν οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, καθώς νοσηλεύεται τραυματίας..

Σε βάρος ενός ακόμη συλληφθέντα ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής. Ο συγκεκριμένος οδηγήθηκε στον ανακριτή και αναμένεται να λάβει προθεσμία.

Φωτογραφίες & βίντεο: Αυγή, Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί